27/4/2015 12:00:00 πμ
Δευτέρα, 27 Απριλίου - Η Καθηγήτρια κα Αθηνά Λινού, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στην Ημερίδα με τίτλο Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την Ασφάλεια Τροφίμων. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Κατά την ομιλία της με τίτλο «Διατροφή και Δημόσια Υγεία», η κα Λινού ανέδειξε το ρόλο της διατροφής για τη δημόσια υγεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και παρουσίασε τις σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στα χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αλλά και στις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδείγματα από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, και συζητήθηκε η σχέση τους με την υγεία, με βάση την αξιολόγηση του Επιπέδου Επιστημονικής Τεκμηρίωσης που αναπτύχθηκε κατά την υλοποίηση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών (diatrofikoiodigoi.gr), αλλά και μια νέα πρόταση παρουσίασης των διατροφικών συστάσεων, με τη μορφή δίσκων. Η κα Λινού έκλεισε την παρουσίασή της αναφερόμενη σε στοιχεία που προέκυψαν από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (
http://diatrofi.prolepsis.gr/) και συγκεκριμένα σε στοιχεία για το σωματικό βάρος και το επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών, τονίζοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης Καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και εισηγητές από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» κα Ελένη Φυντανίδου.